Strucle z makiem

Strucle z makiem

50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa

Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (rozciągając na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą lub ciemną czekoladą ewentualnie polukrować.

dodane na fotoforum:

cudolik2

cudolik2 2013-03-28

Ale piękne strucle!fachowa rączka;)

lidia49

lidia49 2013-03-28

Piękne makowce...Zapachniało świętami...Pozdrawiam...

elkat

elkat 2013-03-28

Babka gotowa, teraz strucla....Szybciutka jesteś :))

jesorek

jesorek 2013-03-28

mistrzynią jesteś !!!

elkat

elkat 2013-03-28

re.ja już nawet się na Święta nie cieszę...Co to za Święta jak zimno, nic się nie zieleni, szkoda słów...Pozdrawiam i jak najmniej pracy w kuchni :))) Wiem, nie da się :)

malako

malako 2013-03-28

Moje ulubione cicho.

ewaiza

ewaiza 2013-03-28

makowce wyszly super

jaworr

jaworr 2013-03-28

Jak malowane...:)))

magdabo

magdabo 2013-03-28

Pychotka , uwielbiam wszelkie ciasta z makiem , też jutro coś z makiem u mnie będzie ...))

oliwkaa

oliwkaa 2013-03-29

super !!!

moon7

moon7 2013-04-02

Ale swietne makowce!

miljan2

miljan2 2013-04-04

to lubię, ...

dodaj komentarz

kolejne >