1,5 l. owoców tarniny
1 kg cukru
ok.4 l. zimnej przegotowanej wody
butelka 5 l. z nakrętką
Do butelki wsypać nie myte owoce (na skórce owoców są naturalne drożdże) Cukier rozpuścić w gorącej wodzie,wystudzić i zalać owoce w butelce tak by pozostało 10 cm.wolnej przestrzeni. Butelkę zakręcić i odstawić do ciemnego pomieszczenia,co parę dni upuszczać powietrze odkręcając nakrętkę.Po ok. 3 miesiącach (gdy nie będzie już fermentować) wino zlać przez gazę (gdyby było mało słodkie to w szklance wina rozpuścić cukru do smaku ) razem wymieszać , wino rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.
dodane na fotoforum:
loord1 2013-04-06
...no to siup...:))))))
danka1 2013-04-06
no to ja chętnie
magdabo 2013-04-06
Owszem , owszem czemu nie ...
violinka 2013-04-07
napewno pychaaaaaaaaaaa co swojskie to swojskie