Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...
dodane na fotoforum:
claudee 2013-09-17
Pyszne :)Miłego dnia.Pozdawiam
magdabo 2013-09-17
Pyszne drugie danie !!!
danka1 2013-09-17
ale mi narobiłaś apetytu !!!!
oliwkaa 2013-09-17
po prostu cudowne są !!!
anka84 2013-09-17
pyszneee a ostatnio zrobiłam naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich .... super !
kris13 2013-09-17
kurcze! też muszę zrobić_ciągle brak czasu na lepienie a mam chęć na takie z serem ;))
slonko6 2013-09-17
U mnie też ruskie, ale takie trochę inne:)więcej sera niż ziemniaków i bez cebulki robię, ale i tak są pyszne