POLECAM JEST TO LEKKIE SMACZNE CIASTO....
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
jabłka (antonówki lub szara reneta)
cynamon
Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Jabłka obrać i pokroić na plasterki.Blaszkę wyłożyć papierem,posmarować olejem,cienką warstwą rozłożyć jabłka posypać cynamonem,zalać ciastem biszkoptowym. Piec ok 20-30 min w 180°C.Po upieczeniu wyjąć z blaszki i od razu na ciepło zwinąć w roladę...posypać cukrem pudrem...SMACZNEGO...
dodane na fotoforum:
ewaiza 2014-03-29
Przybieram sie za to ciasto juz drugi rok ,i nie moge sie zabrac ,a naprawde wyglada pysznie.
jola09 2014-03-29
oj te roladki pychotka u mnie wpiekarniku BOŻENKO czarny murzyn chyba magnezu za mało
jmania 2014-03-29
długo nie mogłam się zdecydować na te ciasto aż w końcu upiekłam i muszę przyznać że jest bardzo pyszne, co mnie mile zaskoczyło; pozdrawiam
niusia1 2014-03-29
aleś mi podpowiedziała no przecież ja o niej zapomniałam a nic na jutro nie mam- spadam do kuchni!dzięki Bożenko!
ofka63 2014-03-30
Też lubię i wtedy mam mniejsze wyrzuty sumienia, bo takie dietetyczne:):) Miłej niedzieli.
magdabo 2014-03-31
... ale Twoja rodzinka ma z Tobą dobrze ... pycha ciacho !
jadpaw5 2014-03-31
Świetny pomysł,żeby piec i zwijać roladę razem z jabłkami.Muszę wypróbować w swojej kuchni
slawa1 2014-04-01
Pyszne ciacho,tylko za mało dałam jabłek i za mała blaszka.Na drugi raz już będę wiedziała co i jak.Szybko znikło zdjęcia brak.:)