Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka śmietany 12%
6 żółtek
Beza:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele cytrynowe bez cukru
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
kostka masła
Dodatki:
Słoik wiśni bez pestek
polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
Na ciasto posiekać margarynę z mąką tak długo aż zrobi się kruszonka.Następnie dodać żółtka i śmietanę,zagnieść na gładkie elastyczne ciasto.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do następnego dnia.(do ciasta nie dodaje się cukru ani proszku do pieczenia dlatego tak ważne jest dobrze posiekać i koniecznie musi leżakować przynajmniej 12 godzin)
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20 x 35 cm i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, a na sam koniec jeden kisiel. Pianę wyłożyć na spód ciasta,posypać 1/3 osączonych wiśni. Rozwałkować kolejny prostokąt i nałożyć na pianę z białek. Piec ok. 15-20 min. w 180 °C , na lekko złoty kolor.Czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty.
Na krem
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,kremem przełożyć blaty.Wierzch oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
jaworr 2014-04-12
Znowu apetycznie u Ciebie, ciasto sama sobie robiłaś......:)
Pozdrawiam i smacznego życzę..:)
danutaw 2014-04-12
..pyszniutkie ciasto.., mniam..:):):)
Pozdrawiam, pięknej nocki życzę Ci Bożenko :)
stachs7 2014-04-13
Lubię ciasta z wiśniami.Miłej niedzieli.
danka1 2014-04-13
Witam Cię i pozdrawiam życząc pięknej, słonecznej i radosnej niedzieli palmowej.
magdabo 2014-04-16
Z wiśniami zawsze dobrze smakuje , a Twoje wyszło bardzo smakowicie ...