Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

1 kość np. schabowa
kawałek pora
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
1 słoik (900 ml) ogórków kiszonych
4 ząbki czosnku
3 ziemniaki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18 %

Do garnka włożyć kość dodać ziele angielskie i soli do smaku,gotować 30 min. po czym dodać drobno pokrojone warzywa i ziemniaki, dalej gotować do miękkości warzyw.
Ogórki zetrzeć na tarce,dodać do zupy.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie rozmieszać, aby nie było żadnych grudek. Wlać do zupy i zagotować,doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2015-06-05

Też super... miałam kapuśnicę na śmietanie...:))

magdabo

magdabo 2015-06-08

bardzo lubię i też podaję od czasu czasu ...

halinag

halinag 2015-06-08

pycha...dawno nie robiłam:))

dodaj komentarz

kolejne >