Pyzy

Pyzy

PYZY ZIEMNIACZANE
ok.2 kg ziemniaków. Ziemniaki obrać,pół kilograma ugotować,odcedzić,przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce.Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce.Masę ziemniaczaną wylać na sito wyłożone gazą odcisnąć sok do miski i odstawić na 10-15 minut.Po czym zlać płyn a pozostałą na dnie skrobię dodać do ugotowanych i surowych ziemniaków,wymieszać gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (ok 2-3 łyżki wszystko zależy od ziemniaków jakich użyjemy)Z masy formować w rękach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok.10 min.
Podawać polane masłem lub przesmażonym boczkiem z cebulką...

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2015-07-31

To jest moje ulubione jedzonko...to potrafię do momentu pęknięcia..:)
Pozdrawiam..:)

ijkk1

ijkk1 2015-07-31

ja też bardzo lubię te kluseczki (*,*)

ewa04

ewa04 2015-07-31

A czy młode ziemniaki mogą już być do pyzów??

megii13

megii13 2015-07-31

Jakie ładne kluseczki)))

stor55

stor55 2015-07-31

pychotka!!!!

kudelka

kudelka 2015-07-31

Jak to apetyczne wygląda , muszę to zrobić :)))

krysty9

krysty9 2015-07-31

moja mama takie robiła :) Nie pamiętam tylko, czy dawała te ugotowane ziemniaki. U nas nazywało się je gały lub gałki. To tak regionalnie http://ciastanastol.com.pl/%C5%9Bwi%C4%99tokrzyskie.html

niusia1

niusia1 2015-07-31

ja takich nie robiłam jeszcze; u nas to albo tylko na surowych ziemniakach i łyżką kładzone na wodę,albo z gotowanych ziemniaków- kopytka się robi

kris13

kris13 2015-07-31

Dobre :)))

ewaeu

ewaeu 2015-08-01

pycha...

halinag

halinag 2015-08-02

smacznie wyglądają te pyzy:))

dodaj komentarz

kolejne >