Miodownik  Rolada czekoladowa  Pysznotka

Miodownik Rolada czekoladowa  Pysznotka

Miodownik

50 dag mąki
30 dag cukru
25 dag margaryny
9 jajek
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
35 dag miodu
przyprawa do piernika

Z 2 łyżek cukru upalić karmel,rozrzedzić połową szklanki wody,wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód i pozostałe składniki a na końcu ubitą pianę z białek.Ciasto będzie lejące.Ciasto podzielić na trzy części i kolejno upiec blaty na sporej blaszce (35x25cm.) w 180 °C.

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru

W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty

Po upieczeniu i wystudzeniu blaty przełożyć powidłem (ok.40 dag) i kremem budyniowym wierzch oblać polewą czekoladową.

Rolada czekoladowa

6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki psz.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier dalej ubijać do rozpuszczenia cukru.Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na dużą blaszkę do rolad.Piec ok.15-20 minut w 160-180 °C .po wyjęciu z pieca wyłożyć na ściereczkę i razem ze ściereczką zrolować,wystudzić.

20 dag masła
2 jaja
2 żółtka
szklanka cukru pudru
10 dag czekolady gorzkiej(wedlowskiej)

Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja i żółtka z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę.

Roladę rozwinąć ze ściereczki,posmarować kremem wzdłuż jednego boku położyć pasek zastygłej galaretki owocowej lub wisienki kandyzowane jedna obok drugiej,zwinąć w rulon,schłodzić.wierzch można ozdobić dowolnie.

Pysznotka

40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części,rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.

słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich

Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C

5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny

Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty.

dodane na fotoforum:

baygel1

baygel1 2015-08-01

o matko ! gdzie mnie do Ciebie .... jak tu takie pyszności !!! :)

violinka

violinka 2015-08-01

mniammmm pysznotkę zrobiłam z innym trochę kremem pychaaa

bogna87

bogna87 2015-08-01

Bogaty zestaw ....można sie czestować...

hbabik

hbabik 2015-08-01

Same rarytasy u ciebie....mniam,pycha

artdora

artdora 2015-08-01

Sama dobroć :) a ja nie mam nic słodkiego do kawy :D

choco13

choco13 2015-08-01

Wspanialosci:-)

wojci52

wojci52 2015-08-01

Ło matko, znowu przytyję, od samego patrzenia...

jola09

jola09 2015-08-01

Kusicielka

isia222

isia222 2015-08-01

jakie rarytasy, wszystko trzeba spróbować

halinag

halinag 2015-08-01

Wszystkie lubię...pozdrawiam:))

lila08

lila08 2015-08-01

wszystkie moje ulubione :)

niusia1

niusia1 2015-08-01

WOW! jak tu bogato i smacznie!

jaworr

jaworr 2015-08-01

Wybór wielki u Ciebie Bożenko, apetycznie wszystkie wyglądają... kusisz..:)

jmania

jmania 2015-08-01

Jak to miło przyjśc na gotowe ciasta

ewaeu

ewaeu 2015-08-01

ale wybór....samo dobro.....pycha....

lidia49

lidia49 2015-08-02

Mniam mniam...

lafii

lafii 2015-08-09

delicje!!!

dodaj komentarz

kolejne >