Kluski śląskie

Kluski śląskie

ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem i surówką u mnie z pekinki cebulki ze szczypiorkiem zielonym ogórkiem,rzodkiewką,sokiem z cytryny,oliwa,solą i pieprzem.

dodane na fotoforum:

brzozka

brzozka 2016-03-07

Przepis mi bardzo bliski :).
Smaczne kluseczki !

jonna

jonna 2016-03-07

Robiłam je niedawno, po dłuższej przerwie.....Bardzo je lubię....

ijkk1

ijkk1 2016-03-07

to ja idę na obiadokolację ,bo lubię kluseczki ,a surówka ach pycha hi hi (*,*)

jaworr

jaworr 2016-03-07

To są pyszności ..... na takie kluski to ja mam zawsze wielki głód...:)
Pozdrawiam Bożenko.....:)

astra40

astra40 2016-03-07

coś pysznego:)

kris13

kris13 2016-03-07

Lubię taki obiadek ;):)

lisek52

lisek52 2016-03-07

Też taki obiadek lubię...super podpowiedź na jutro. Pozdrawiam:))

magdabo

magdabo 2016-03-08

Też lubię takie danie na obiad !

dodaj komentarz

kolejne >