Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie grzybowym

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie grzybowym

Główkę kapusty sparzyć zdjąć liście,pościnać grube nerwy...
2 szklanki ryżu ugotować na sypko,dodać 1 kg mielonego mięsa z łopatki,
dużą cebulę drobno posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju,soli i pieprzu do smaku,farsz wymieszać i zawijać w wcześniej przygotowane liście kapusty.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać łyżką wegety i całość zalać szklanką wody...wstawić do pieca na 80 min...w 200 °C...w między czasie przewracam gołąbki na drugą stronę by ze wszystkich stron się ładnie przyrumieniły...Podawać z sosem...pomidorowym lub grzybowym.

Sos grzybowy

ok. 1/2 kg grzybów leśnych
1 cebula
1-2 łyżki masła lub margaryny
ok. 3/4 szklanki śmietany 30%
sól
pieprz
Podsmażyć poszatkowaną cebulkę na maśle, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby, poddusić i poczekać aż odparują.
Dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2016-10-11

Wspaniałe jedzonko ☺

lulka1

lulka1 2016-10-11

ale pycha :)

niusia1

niusia1 2016-10-11

super obiadek;

kris13

kris13 2016-10-11

Ale mi tu lasem zapachniało !!! pyszne takie gołąbki :)))

jaworr

jaworr 2016-10-11

Narobiłaś Bożenko apatytu, czasem się zapomina o niektórych daniach..:)

ezbro7

ezbro7 2016-10-12

już mi się chce takich gołąbków!!!

magdabo

magdabo 2016-10-13

moje ulubione danie :))

dodaj komentarz

kolejne >