podwójny filet z kurczaka
2 łyżki masła
1 cebula
ok. 2 szklanki bulionu
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz
sól
1 łyżka śmietany
ok.3 łyżki mąki (na oprószenie i zagęszczenie)
przyprawa typu kucharek
zielenina
Pierś pokroić w kostkę. Oprószyć mąką i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem, tak by przykryło mięso,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić ok.30 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zagęścić resztą mąki i zabielić śmietaną. Posypać natką lub koperkiem.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką u mnie sałata lodowa z pomidorem,ogórkiem i szczypiorkiem doprawiona solą pieprzem i sokiem z cytryny.
dodane na fotoforum:
elcia72 2016-10-16
Pozdrawiam serdecznie :) Zgłodniałam ....
tula69 2016-10-19
smakowicie wygląda i dzięki za przepis zawarty:))