60 dag boczku surowego
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej
30 dag słoniny
1 cebulka
1 jabłko
2 ząbki czosnku
sól,pieprz,majeranek
Słoninę i boczek zmielić przez maszynkę, wrzucić na patelnię i wysmażyć.Kiełbasę też zmielić, dodać pod koniec.
Podsmażyć wszystko razem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i jabłko smażyć do lekkiego zrumienienia cebulki.
Na koniec dodać,zmiażdżony czosnek, chwilkę jeszcze smażyć,doprawić solą pieprzem i majerankiem według własnego smaku.
Wylać smalec do salaterki i odstawić do zastygnięcia, podawać z chlebem i ogórkiem kwaszonym.
dodane na fotoforum:
jaworr 2016-11-12
Rozgrzewający na zimową porę.... u mnie też zawsze w lodówce ale z wędzonej słoniny jest..... pozdrawiam..:)
magdabo 2016-11-15
taki domowy jest najlepszy !