Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

ok.2 kg ziemniaków. Ziemniaki obrać,pół kilograma ugotować,odcedzić,przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce.Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce.Masę ziemniaczaną wylać na sito wyłożone gazą odcisnąć sok do miski i odstawić na 10-15 minut.Po czym zlać płyn a pozostałą na dnie skrobię dodać do ugotowanych i surowych ziemniaków,wymieszać gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (ok 2-3 łyżki wszystko zależy od ziemniaków jakich użyjemy)Z masy formować w rękach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok.10 min.
Podawać polane masłem lub przesmażonym boczkiem z cebulką...

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2016-11-25

To jest coś dla mnie, uwielbiam...:))
Pozdrawiam..:)

jadtan

jadtan 2016-11-25

Bardzo lubię ☺

iwatoja

iwatoja 2016-11-25

Kluski jakie jadło się w moim rodzinnym domu;)
Pozdrawiam:)))

oliwkaa

oliwkaa 2016-11-25

kluchy wszystkie rodzaje uwielbiam !!!

efrost

efrost 2016-11-28

Mniammm...

isia222

isia222 2016-12-01

pycha, dzięki za przepis

krysty9

krysty9 2016-12-01

moja mama takie robiła. U nas nazywało się to gołki :) Najczęściej jadane z gorącym mlekiem. Na drugi dzień zajadaliśmy się odsmażanymi na rumiano. Ależ to jest dobre mmmmmmmniam

dodaj komentarz

kolejne >