Miodownik
50 dag mąki
30 dag cukru
25 dag margaryny
9 jajek
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
35 dag miodu
przyprawa do piernika
Z 2 łyżek cukru upalić karmel,rozrzedzić połową szklanki wody,wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód i pozostałe składniki a na końcu ubitą pianę z białek.Ciasto będzie lejące.Ciasto podzielić na trzy części i kolejno upiec blaty na sporej blaszce (35x25cm.) w 180 °C.
1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty
Po upieczeniu i wystudzeniu blaty przełożyć powidłem (ok.40 dag) i kremem budyniowym wierzch oblać polewą czekoladową.
Cappucino
7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i dalej ubijając dodać po jednym żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać i upiec (25x35 cm.) ok.25 min. w 180 °C
szklanka cukru
30 dag wiórek kokosowych
6 białek
łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, na koniec wsypać wiórka kokosowe, wymieszać. Wylać na blaszkę (takiej samej wielkości jak blaty biszkoptowe) wyłożoną pergaminem i posmarowaną olejem. Piec na złoty kolor w 180 °C.
3 jaja
3/4 szklanki cukru pudru
25 dag. margaryny
15 łyżek kawy cappuccino
1/4 szklanki wody
Kawę zalać gorącą wodą wymieszać, ostudzić. Jaja ubić z cukrem na parze do białości, wystudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę jajeczną a na końcu kawę.
Blat biszkopta posmarować połową kremu przykryć bezą wiórkową, rozsmarować resztę kremu, przykryć blatem biszkoptowym. Wierzch ozdobić dowolnie.
Niby snickers
Ciasto 1 :
7 jajek
niepełna szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić dodać cukier a następnie po jednym żółtku.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Delikatnie wymieszać.Upiec (21x37 cm) ok.30 min w 180 °C.Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.
Ciasto 2 :
5 białek
łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag posiekanych orzechów włoskich
łyżka mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka cukru
Białka ubić dodać cukier i nadal ubijać.Dodać orzechy i obie mąki z proszkiem.Piec ok.30 min. w 180 °C
Krem budyniowy:
5 żółtek
1/2 l mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
łyżka kakao
3/4 szklanki mleka zagotować,resztę zmiksować z żółtkami,obiema mąkami i cukrami.Ugotować budyń.Wystudzić.Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Gotowy krem podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao.
Gotowym kremem przełożyć ciasto,dowolnie udekorować.
dodane na fotoforum: