1/2 opakowania miksu sałat
200 g oczyszczonych krewetek
2 ząbki czosnku
mała papryczka chili
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki białego wina lub rosołu
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka pomidorków koktajlowych
Krewetki rozmrozić. Opłukać i oderwać ogonki, osuszyć. Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, drugi pokroić na cienkie plasterki. Papryczkę chili pokroić ukośnie na cienkie plasterki. Na talerze wyłożyć sałatę, na wierzch wyłożyć pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Na patelni roztopić masło z oliwą dodać plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chili. Smażyć na nieco większym ogniu po około jednej minucie z każdej strony, w międzyczasie doprawić solą. Następnie dodać starty czosnek, wymieszać i smażyć przez pół minuty co chwilę mieszając. Wlać wino, sok z cytryny, wymieszać i odstawić z ognia. Wyłożyć na sałatę. Można skropić dodatkową oliwą.
dodane na fotoforum: