Placek czeski i Karpatka

Placek czeski i Karpatka

Placek czeski

50 dag mąki
1 jajko
szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
7 dag miodu
przyprawa do pierników (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 3/4 szklanki mleka

Mąkę,proszek,sodę,szczyptę soli,cukier i przyprawę do pierników wymieszać.Margarynę roztopić z miodem i wystudzić,dodać do maki z przyprawami oraz jajko,dolewając po trochę mleko zagnieść szybko ciasto niezbyt tęgie.Podzielić na cztery części rozwałkować i upiec jednakowej wielkości blaty.Piec ok.15 min.w 200°C

KREM GRYSIKOWY
3/4 l. mleka
8 łyżek grysiku (kaszy manny)
kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru

Grysik ugotować na mleku na gęsto,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem i stopniowo cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny grysik.Utrzeć na puch.

1/2 szklanki mocnej osłodzonej herbaty
słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa

Blat skropić herbatą cienko posmarować powidłem i kremem grysikowym,czynność powtórzyć do wyczerpania składników,wierzch oblać polewą czekoladową odstawić do chłodu do następnego dnia.

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek

Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

krem:

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru

W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2017-05-08

To wysokie Karpaty, a ten czeski to pewnie z miodem te placki...??

halinag

halinag 2017-05-08

Jak dawno nie robiłam czeskiego a on taki pyszny:))

isia222

isia222 2017-05-08

ale pyszne ciasta

dodaj komentarz

kolejne >