Ogórki z chili

Ogórki z chili

2,5 kg ogórków (średnich)
4 łyżki soli
1 łyżka chili w proszku (ja daję połowę bo są bardzo ostre)
1 główka czosnku
60 dag cukru
1,5 szklanki octu 10%
8 łyżek oleju

Ogórki ze skórką pokroić na 2-3 cm kawałki,posypać solą wymieszać,odstawić na 12 godz.Po tym czasie ogórki osączyć z powstałej wody.
Do osączonych ogórków dodać chili i wcisnąć przez praskę czosnek.Cukier wymieszać z octem i mieszać do rozpuszczenia cukru dodać olej zagotować,zalewą zalać ogórki wymieszać i odstawić na co najmniej 12 godzin co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie ogórki nadają się do jedzenia,można przełożyć do słoików,układając ciasno zalać zalewą (zalewa musi pokryć ogórki)odstawić do chłodu nie wymagają pasteryzacji

dodane na fotoforum:

megane

megane 2017-08-10

Super przepis:-) mam jeszcze ogórki to zrobię, dziękuję ☺

ezbro7

ezbro7 2017-08-10

Mniam pyszne, pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >