Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

1/2 kg płatów śledziowych
3 duże cebule
1 duża papryka
3 łyżki octu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
5 łyżek oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego

Śledzie wymoczyć kilka godzin po czym osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki,z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę i cebulę,dusić około 5 min. mieszając by się nie przypaliło.
Następnie dodać pozostałe składniki i dusić wszystko około 5 min. Gotowy sos wystudzić.Śledzie pokroić w kawałki i układać warstwami na przemian z sosem np.w salaterce lub słoiku przykryć i odstawić do chłodu na przynajmniej dwa dni.

dodane na fotoforum:

niusia1

niusia1 2017-09-01

uwielbiam śledzie w różnej postaci- te również

ezbro7

ezbro7 2017-09-01

ale mi narobiłaś smaka,jutro musze zrobić!!!!Pozdrawiam!

jaworr

jaworr 2017-09-01

Kiedyś robiłam takie i są smaczne......:)

halinag

halinag 2017-10-03

nie robiłam...dzieki za przepis:))

dodaj komentarz

kolejne >