Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...

dodane na fotoforum:

ijkk1

ijkk1 2017-11-18

już idę na obiadek ,bo to moje ulubione (*,*)

lucilla

lucilla 2017-11-18

też bardzo lubię ! pozdrawiam

kawa84

kawa84 2017-11-19

Moje ulubione;)

jaworr

jaworr 2017-11-19

Pyszne są , zjadłabym...:)

dodaj komentarz

kolejne >