2 l mleka
1/2 l śmietany
5 jajek
25 dag masła
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
duża paczka ciastek petit beurre
polewa czekoladowa
ewentualnie ozdoby do dekoracji
Mleko zagotować i wlać do niego śmietanę rozmieszaną z jajkami.Mieszając zagotować,gdy się zważy wylać na sito wyłożone gazą zostawić do odcieknięcia i wystudzenia na ok. 4 godziny.Masło z cukrami utrzeć na puch,dodawać po łyżce odcedzonego sera dalej ucierając na pulchny krem.Do 1/3 kremu dodać kakao i wymieszać.Na foli aluminiowej w 3 rzędach ułożyć 18 herbatników,rozsmarować krem z kakao i przykryć kolejną warstwą ciastek.Rozłożyć biały krem na środku ułożyć rząd wisienek kandyzowanych lub pasek zastygniętej galaretki (ja miałam sporo kremu ciemnego więc dałam go na środek).Ostrożnie pomagając sobie folią podnosić boczne ciastka tworząc trójkąt (tak zwaną chatkę ) dobrze docisnąć ze wszystkich stron i schłodzić po czym oblać polewą i dowolnie udekorować.
dodane na fotoforum:
ijkk1 2017-12-15
pycha ,też kiedyś robiłam ,ale z innego przepisu z serem białym gotowym - pozdrawiam (*,*)