Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

0,5 kg kapusty kiszonej
ok. szklanki żółtego grochu
szczypta kminku
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól,pieprz

Groch namoczyć dziś na jutro.Ugotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczył,odcedzić (wywar z grochu zachować).Kapustę przepłukać wodą by nie była za kwaśna,włożyć do garnka podlać niewielką ilością wody,dodać łyżkę oleju i szczyptę kminku,przykryć i ugotować do miękkości.Cebulę drobno posiekać zrumienić na łyżce oleju,dodać mąkę zasmażyć,rozprowadzić wywarem z grochu.Groch wymieszać z kapustą dodać zasmażkę,zagotować doprawić do smaku.

dodane na fotoforum:

malako

malako 2017-12-27

jeszcze takiej nie jadłam , czas spróbować:))

jaworr

jaworr 2017-12-27

U mnie sie kiedys dodawalo sliwki suszone.....

ewci1

ewci1 2017-12-29

Bardzo lubie ,jdenak w moim domu ,nie byla nigdy taka kapustka na wigile robiona...

dodaj komentarz

kolejne >