Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

50 dag mąki
5 dag drożdży
5 żółtek lub 3 całe jaja
10 dag cukru
1 szklanka mleka lub wody
cukier waniliowy
kieliszek spirytusu lub octu
szczypta soli
5 dag masła
cukier puder do posypki
gęsty budyń (dowolny smak)
smalec lub olej do smażenia

Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem i łyżką cukru,zasypać 10 dag mąki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut by zaczyn urósł.Roztopić masło.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do zaczynu razem z pozostałą mąką,ostudzonym masłem,cukrem waniliowym,alkoholem i szczyptą soli.Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.(ciasto powinno być dość wolne i dobrze wyrobione)Gdy ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować je na grubość 2 cm.Wycinać kółka układać na nich nadzienie,starannie zlepiać formując pączki,odstawić do wyrośnięcia.Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.Wyjąć na bibułę .Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą :)

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2018-01-15

Sezon karnawału się rozpoczął to i pączki muszą być...:)))

moon7

moon7 2018-01-15

Ale mi narobiłas smaka:-)) wygladają przecudnie:-)

mysia4

mysia4 2018-01-16

Miód -malina:-) Pozdrawiam serdecznie

astra40

astra40 2018-01-16

Mniam☺

jadpaw5

jadpaw5 2018-01-16

Karnawałowo

dodaj komentarz

kolejne >