1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek mleka
125 g margaryny
3 szklanki płatków owsianych lub 2 szklanki płatków jęczmiennych
Wszystkie składniki (poza płatkami) włożyć do garnka i mieszając zagotować,wsypać płatki dokładnie wymieszać,zdjąć z ognia można dodać parę kropli olejku migdałowego.Łyżeczką kłaść nieduże kopczyki na pergamin zostawić do stwardnienia. Z podanej porcji wychodzi ok 60 szt.
dodane na fotoforum:
ijkk1 2018-02-24
zanim zrobię ,to ten talerz porywam ,będzie po trzy dla każdego - spokojnej nocy (*,*)
calgary 2018-02-24
..zdrowiutki przysmak.. :)
astra40 2018-02-25
Pyszne są. Dzięki za przypomnienie. Też już je robiłam, tylko zamiast margaryny daję masło☺
eleonor 2018-02-25
Można dodać rodzynki, płatki kokosowe, migdałowe, cukier waniliowy. A z olejkiem rumowym są świetne. Owsiane górskie - z jęczmienia nie robiłam