Składniki na ciasto:
20 dag masła
30 dag mąki pszennej
6 żółtek
6 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na galaretkę:
1,5 kg jabłek
3 galaretki cytrynowe
3/4 szklanki wody
Składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii
Składniki na bezę:
3 białka
15 dag drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 dag płatków migdałowych
Rozmiar blaszki 24 cm x 28 cm
Na kruche ciasto połączyć wszystkie składniki.Całość dokładnie wyrobić aż powstanie jednolita masa.ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
Na bezę:Białka ubić stopniowo dodając cukier.Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.Ubite białka przełożyć na wyłożoną papierem formę do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi i piec około 60 minut w temperaturze 140 °C
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części rozwałkować wyłożyć do blaszki nakłuć widelcem .Kolejno upiec dwa blaty.Piec ok.20 minut w 180 °C
Na galaretkę jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce podlać wodą i dusić aż zmiękną po czym wsypać suche galaretki mieszać aż się rozpuszczą,przestudzić gdy zaczną tężeć wylać je na spód ciasta przykryć drugim blatem. Całość odstawić do całkowitego stężenia galaretki.
Na krem śmietankowy:Śmietanę kremówkę ubić stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone.Tak przygotowany krem wyłożyć na naszą galaretkę z jabłkami.Na kremie położyć blat bezowy.
dodane na fotoforum: