50 dag mąki
1 jajko
szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
7 dag miodu
przyprawa do pierników (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 3/4 szklanki mleka
Mąkę,proszek,sodę,szczyptę soli,cukier i przyprawę do pierników wymieszać.Margarynę roztopić z miodem i wystudzić,dodać do maki z przyprawami oraz jajko,dolewając po trochę mleko zagnieść szybko ciasto niezbyt tęgie.Podzielić na cztery części rozwałkować i upiec jednakowej wielkości blaty.Piec ok.15 min.w 200°C
Krem grysikowy:
3/4 l. mleka
8 łyżek grysiku (kaszy manny)
kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
Grysik ugotować na mleku na gęsto,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem i stopniowo cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny grysik.Utrzeć na puch.
1/2 szklanki mocnej osłodzonej herbaty
słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa
Blat skropić herbatą cienko posmarować powidłem i kremem grysikowym,czynność powtórzyć do wyczerpania składników,wierzch oblać polewą czekoladową odstawić do chłodu do następnego dnia.
dodane na fotoforum:
krysty9 2019-03-31
mmmmmmmmmmmmmniam, podbieram ten kawałek, bo u mnie już nic nie ma, a to ciasto wygląda na takie, które najbardziej lubię własnie
rita85 2019-04-01
Pysznie :) i też tak lubię :)