Karpatka

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

krem:

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

zoltar

zoltar 2019-04-14

Jaka wspaniała!!!!!

astra40

astra40 2019-04-14

Wspaniałe ciacho!

jasminx

jasminx 2019-04-14

Mniamm... pychotka.

astrami

astrami 2019-04-14

Jakie pyszności. Pozdrawiam

jadpaw5

jadpaw5 2019-04-14

cudne ciacho!

asia11

asia11 2019-04-14

to lubię .................. kusisz kobieto kusisz.

andaba

andaba 2019-04-14

Dawno nie robiłam...

alasu

alasu 2019-04-14

oj...…. to lubię, znakomite ciasto i ładnie podane.

asia70

asia70 2019-04-14

Obiad pyszny ,deser ekstra to dzisiaj poszalałaś .

jaworr

jaworr 2019-04-14

To wysokie karpaty..:))

marty

marty 2019-04-14

wow , ale pycha ciacho :)

aam57

aam57 2019-04-15

coś dla mnie ;)

kimeraj

kimeraj 2019-05-09

Wysyłam ołtarzowego :))

dodaj komentarz

kolejne >