4 jajka
niepełna szklanka mąki
niepełna szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka i na końcu domieszać mąkę z proszkiem upiec biszkopt.(25x36 cm)piec ok 25-30 min w 180 °C
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kartoflanki
cukier waniliowy
szklanka cukru pudru
pół kostki masła
pół kostki margaryny
Obie mąki i cukier waniliowy rozrobić w pół szklanki mleka i wlać na resztę wrzącego,ugotować budyń,wystudzić .Masło i margarynę utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać budyń...
25 dag margaryny
2 szklanki mąki
6 jajek
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 kg owoców
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dwie łyżki wody. Na blaszkę(25x36 cm) wyłożyć kolejno oba ciasta przykryć owocami piec 45 min. w temp. 180-200°C.
Placek posmarować kremem budyniowym przykryć cienkim blatem biszkopta ozdobić polewą czekoladową
dodane na fotoforum:
ewita68 2009-08-11
2009-08-11następne >
cisto jabłkowo-bananowe
Upiec jasny biszkopt.
Masa:
25 dag masła
2 łyżki cukru
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 banany
4 średnie jabłka
1 mała cytryna
dodatkowo
2 galaretki zielone lub cytrynowe,3-4 banany,sok z cytryny.
Wykonanie
Z mleka,cukru,mąki ziemniacznej i pszennej ugotować budyń i przestudzić.
Banany zmiksować i połączyć z sokiem z cytryny.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń,zmiksowane banany a na końcu starte jabłka na tarce o grubych oczkach.Wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
Galaretki zrobić wg.przepisu na opakowaniu,banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny,wyłożyć na masę lekko dociskając,zalać tężejącą galaretką.
Smacznego.
ewita68 2009-08-11
proszę proszę aż się jeść zachciało, apetycznie wyglada i zapewne w smaku niezłe Pozdrawiam
olena 2009-08-26
mmm wspaniale wygląda...
funiak 2012-03-29
faluje pieknie:)))