Główkę kapusty sparzyć zdjąć liście,pościnać grube nerwy...
2 szklanki ryżu ugotować na sypko,dodać 1 kg mielonego mięsa z łopatki,
dużą cebulę drobno posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju,soli i pieprzu do smaku,farsz wymieszać i zawijać w wcześniej przygotowane liście kapusty.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać łyżką wegety i całość zalać szklanką wody...wstawić do pieca na 80 min...w 200 °C...w między czasie przewracam gołąbki na drugą stronę by ze wszystkich stron się ładnie przyrumieniły...Podawać z sosem np...pomidorowym lub grzybowym.
dodane na fotoforum:
serce07 2009-11-03
extra a Pani je zapieka :)
marttom 2009-11-03
jak długo powinny siedzieć w piekarniku...ja zawsze robię tradycyjnie w GARZE:), ale zawsze przypala mi się dno...;( więc warto chyba spróbować w piekarniku..Pozdrawiam
ulcia34 2009-11-03
super następny ulubione danie , pozdrawiam:-)
theresa 2009-11-03
smacznego......myslalam wczoraj o golabkach a tu niespodzianka sa dzisiaj.....))))
ppolaa 2009-11-03
Jak zawsze pychotka :)))
magdabo 2009-11-04
Pyszny obiadek miałaś ...