STRUCLA Z MAKIEM

STRUCLA Z MAKIEM

50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa

Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą czekoladą lub polukrować.

dodane na fotoforum:

ewka67

ewka67 2009-12-14

Muuu już czuję ten smaczek w ustach.....

violinka

violinka 2009-12-14

czyżby próba przed świetami pycha pozdrawiam miłego poniedziałku

gosian

gosian 2009-12-14

skusilabym sie ...czemu nie???

magdabo

magdabo 2009-12-14

Czyli po mojemu ... makowiec ...

lunio

lunio 2009-12-14

tak pięknie pokazana ,że poczułam zapach.....)

theresa

theresa 2009-12-14

sliczny kawalek ,wiesz nie patrz a ja go capne!

umila

umila 2009-12-15

pięknie wyszła....mniammmm

monteka

monteka 2013-12-22

Piękne makowce

dodaj komentarz

kolejne >