UCZYMY SIĘ SPLATAĆ CHAŁY
JESZCZE TYLKO POSMAROWAĆ JAJKIEM I POSYPAĆ KRUSZONKĄ
CIASTO DROŻDŻOWE
50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Z ciasta formować chałki-lub bułeczki z nadzieniem włożyć do wysmarowanej blaszki i piec w zależności od wielkości ok 30 min. w 170-200°C
dodane na fotoforum:
ewka67 2009-12-18
Ja też piekę.......Ale ten warkocz mi nie wychodzi tak ładnie ja Tobie....
Super....
lunio 2009-12-18
:)
magdabo 2009-12-18
Podziwiam Cię , ja też nigdy nie robiłam ...
jonna 2011-11-10
Pięknie Ci to wyszło, ja nigdy sama nie piekłam chałki.....A nie wszystkie gotowe są dobre.......Pięknego weekendu.....
yanisia 2012-03-01
Pychotka,aż ślinka cieknie ale nie pojmę Kochana za diabła jak to zapleść.Coś mi siadło na mózg chyba:)