Splatamy chałę.

Splatamy chałę.

UCZYMY SIĘ SPLATAĆ CHAŁY
JESZCZE TYLKO POSMAROWAĆ JAJKIEM I POSYPAĆ KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWE

50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Z ciasta formować chałki-lub bułeczki z nadzieniem włożyć do wysmarowanej blaszki i piec w zależności od wielkości ok 30 min. w 170-200°C

dodane na fotoforum:

theresa

theresa 2009-12-18

Moja mama takie piekla .

ewka67

ewka67 2009-12-18

Ja też piekę.......Ale ten warkocz mi nie wychodzi tak ładnie ja Tobie....
Super....

halinag

halinag 2009-12-18

ale super plecionka......sama piekłaś......
można przepis prosić Bożenko

lunio

lunio 2009-12-18

:)

jaworr

jaworr 2009-12-18

Przypiekłaś dla mnie?????
kolorowych snów życzę .....:))

magdabo

magdabo 2009-12-18

Podziwiam Cię , ja też nigdy nie robiłam ...

umila

umila 2009-12-19

super...muszę tez tak upiec :)

allright

allright 2010-04-08

mistrzostwo......

amarmad

amarmad 2010-05-20

najtrudniejsze z tego jest chyba to splatanie

jonna

jonna 2011-11-10

Pięknie Ci to wyszło, ja nigdy sama nie piekłam chałki.....A nie wszystkie gotowe są dobre.......Pięknego weekendu.....

maziu

maziu 2012-02-03

ale pychota do kawy zbożowej na śniadanie...

yanisia

yanisia 2012-03-01

Pychotka,aż ślinka cieknie ale nie pojmę Kochana za diabła jak to zapleść.Coś mi siadło na mózg chyba:)

dodaj komentarz

kolejne >