Klasyk nad klasykami kuchni francuskiej,rodem z Burgundii.
Kurczak albo same udka
Szalotki
Bacon
Pieczarki (swieze)
Wino czerwone wytrawne np.Burgunder
Sol,pieprz,vegeta,tymianek, czosnek,lisc laurowy.
Mąka
Masło
Obrane i pocwiartowane szalotki, pokrojony w pasemka bacon oraz pieczarki podsmazyc na masle.Wyjac z patelni (jesli macie uzyjcie duzego, teflonowego garnka).
W tym samym garnku zarumienic (jesli trzeba dodac masla) pokrojonego na male kawalki kurczaka, posypac mąką i podlac winem. Dodac przyprawy i ziola. Dusic pod przykryciem do miekkosci. (ok. 25 minut)
Nastepnie wrzucic usmazone przedtem pieczarki,bacon i szalotki. Zostawic "na malym ogniu" jeszcze 10 min.
Ja podaje z bialym pieczywem, smakuje rowniez z ryzem czy makaronem.
Zycze Wam smacznego !!! ;-)
Nie podalam ilosci poniewaz ja gotuje to tak "na oko"... :-)))
miras45 2011-01-08
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :)))))))))
romiwas 2011-01-08
Jejkuuuu ,aż zgłodniałem .Pychotka .....!Pozdrawiam i życzę smacznego .
danka1 2011-01-08
To musi być pyszne danie
czesio7 2011-01-08
pozdrawiam;)dobrej nocy życzę;)Niebo w gębie;)
kot54 2011-01-09
Serdunio ja się gubię....wolę normalną naszą..............:)
leben 2011-01-09
Wspaniale,,,,porazilas moje podniebienie.......mmmhhm,,,
zasiadam..ok???milej niedzieli....
desideo 2011-01-09
Super!! Dziękuję na sam widok ślinka leci**))
Dziękuje za odwiedzinki, pozdrawiam i zycze niedzieli w nastroju
światecznym**))
marata 2011-01-09
Dziękuję i życzę miłej niedzieli :)
U Ciebie jak zwykle wykwintnie :)
Pozdrawiam :)
slawa1 2011-01-09
Smaczny przepis,ale dzisiaj już za późno,na pewno spróbuję.na elegancką kolację.Miłej niedzieli.