PIECZEN NA SOLI
Skladniki:
1,5 kg karczku wieprzowego z koscia
3 paczki soli
4 zabki czosnku
2 lyzki musztardy
5 lyzek miodu
pieprz
Przygotowanie:
Karczek umyc, osuszyc,lekko (!) osolic oraz solidnie natrzec pieprzem.
Brytfanne wylozyc folia aluminiowa i rownomiernie rozprowadzic na niej sol.
Czosnek rozetrzec na miazge,wymieszac z miodem i musztarda,ta mieszanka posmarowac pieczen i polozyc na soli.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.2 godz. przy 200°C.
Uwaga! Jesli mieso za szybko zacznie brazowiec, nakryc folia aluminiowa.
Nie przewracac miesa w trakcie pieczenia.
Po wyjeciu zostawic na 10 minut, nastepnie wykroic kosc, ktora powinna z latwoscia odchodzic.
Pieczen jest pyszna, bardzo soczysta i smakuje wybornie z salatka oraz bagietka.
Ja podam dzis do niej salatke z makaronu (przepis pozniej).
Zycze udanej niedzieli i...smacznego ! :-)
beata3 2012-02-26
..Przyjacielu wiesz najlepiej-
ja Cię bardzo potrzebuję-
a że jesteś,zawsze jesteś,
za to właśnie Ci...
***D Z I Ę K U J E ***
graga62 2012-02-26
Pyszna jest ta pieczeń, też często ją robię. a co do beczki z piwem, właśnie wyjeta z lodówki:) Pozdrawiam, życzę miłej niedzieli:)