No i co z tego ze na zewnatrz upal jak mnie na kaszanke "wzielo" ? ;-)
Oto i przepisik
Skladniki :
1 kg wieprzowej watroby
3 szklanki swiezej krwi wieprzowej
5 wieprzowych nozek
1/2 kg swiezego boczku
800 g kaszy jeczmiennej
sol,pieprz,majeranek,kolendra,3 zabki czosnku,bazylia,ziele angielskie,lisc laurowy (4 szt)
6 m jelit wieprzowych (cienkich)
Przygotowanie:
Mieso (nozki i boczek) zalac woda ,dodac liscie laurowe,ziele angielskie i ugotowac na wolnym ogniu do miekkosci. To troche trwa.
Pod koniec gotowania wlozyc do miesa watrobe i gotowac dalej ok. 15. minut.
Przecedzic na sitku,wywar potrzebny jest do kaszy.
Ugotowac kasze w tym miesnym wywarze.Mieso zmielic i troche watroby pokroic na malutkie kawalki.Wymieszac z ugotowana i ochlodzona kasza,przyprawic wg.uznania (ja lubie zdecydowanie pieprzna ) i dodac krew.
Dokladnie wymieszac. Mozna nadziewac flaki za pomoca maszynki do nabijania lub tez smazyc bezposrednio z cebulka na patelni.
Ja nadzialam flaki, potem wlozylam kaszanke do goracej wody i parzylam ok. 40 minut na slabym ogniu.
Pyszna bedzie na grilla, tylko owinac w folie aluminiowa i na ruszt...!
Zapraszam wszystkich chetnych ! :-)
maxmen 2012-07-24
Super... do tego też się przymierzam... :)))
Tylko muszę jeszcze wykombinować gdzie taką kiełbaskę wędzić... :)
alisha 2012-07-24
A ja polecam do foli najpierw troszkę kapusty kiszonej ,na nią kaszankę,zawinąć i grillować,pycha (ja jeszcze kapustę doprawiam i cebulki wkrajam do niej)
violinka 2012-07-24
kaszanka mniam tylko skąd wziąć krew ja robię z kaszą gryczaną pozdro
anita591 2012-07-25
Dobrego dnia Ci dzisiaj życzę
niech uśmiech rozjaśni Twoje oblicze
niech z serca płyną wesołe nutki
życie jest zbyt cenne by ubierać je w smutki.