Azjatyckich kulinarii ciag dalszy... ;-)
Dzis szaszłyczki z piersi indyka z pysznym sosikiem i aromatycznym ryzem jasminowym z dodatkiem zielonej cebulki oraz mandarynek.
Filety z indyka pokroic na cienkie paski, nadziac na szpadki ( jak harmonijka) i skropic sosem sojowym.
Posolic i popieprzyc.
Ryz ugotowac wg.przepisu.
Szaszłyki usmazyc na oliwie po 6 minut z kazdej strony a nastepnie wstawic owiniete folia aluminiowa do piekarnika,zeby nie wystygly.
W tym czasie odcedzic 1 mala puszke mandarynek (sok bedzie potrzebny)
Na innej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic drobno posiekana zielona cebulke,troche podsmazyc a nastepnie dodac ugotowany ryz, delikatnie wymieszac i dodac odcedzone mandarynki.
Na patelnie, na ktorej smazyly sie szaszłyki wlac troszke bulionu i sok z mandarynek.Rozprowadzic z 2 lyzkami masla orzechowego,mozna podlac mlekiem kokosowym.
To wszystko !
Szybki i smakowity obiadek i do tego wcale nie skomplikowany :-)
SMACZNEGO !
kot54 2012-08-29
wygląda zachęcająco....och...ach....mniam *;*
mag60 2013-07-18
...moje smaki:) Cała galeria jest ciekawa i świetnie opisane przepisy.
Pozdrawiam:)