Upieklam wczoraj ale znika w takim tempie ze zaraz nastepna do piekarnika musze wlozyc, zeby i dla gosci wieczorem starczylo ;-)
500g maki pszennej
1 op.suchych drozdzy
2 lyzki oliwy z oliwek
ciepla woda ( mniej wiecej 3/4 szklanki)
sol
suszone pomidory w oliwce (odcedzone i drobno posiekane) ilosc dowolna
czarne oliwki bez pestki drobno posiekane
Z maki, drozdzy,oliwki,soli i wody zarobic ciasto.
Przykryc sciereczka zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia (ok.45 min.)
Ponownie wyrobic,dodac oliwki i pomidory. Wylozyc na natluszczona blache,przkryc i znow zostawic do wyrosniecia.
Potem posypac lekko maka, wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200°C ok.25 minut.
Na dno piekarnika wstawiam male naczynie z woda,wtedy ciasto lepiej rosnie.
Taka ciabatte mozna rowniez upiec z czosnkiem, ziolami lub kosteczkami wedzonej szynki, albo z orzechami wloskimi, podsmazona na maselku cebula itd,itd.
Zycze smacznego !
beata1 2013-02-16
Witam!!!!
" Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie."
//Wisława Szymborska//
Pozdrawiam Serdecznie...
baskadm 2013-02-16
A dostaniemy przepis, żeby i u nas miało co znikać ???;))))
BARDZO PROSZĘ!!!!!
Pozdrawiam.
kot54 2013-02-17
Na pewno bardzo smaczne....