Bedzie pyszny jogurcik wlasnego wyrobu,mniam... :-)
Przepis na jogurt bez jogurtownika:
1 l mleka H 3,5%
1 jogurt naturalny 3,5%
Mleko podgrzac (nie gotowac) i ostudzic do temperatury mniej wiecej 30°C.
Dodac jogurt, dokladnie wymieszac.
Rozlac do malych,szklanych pojemnikow lub do duzego sloja i wstawic (nie zakrecajac) do nagrzanego na 40°C piekarnika.
Po uplywie 1,5 godziny piekarnik wylaczyc i zostawic w nim jogurt na nastepne 3-5 godzin a nastepnie sloj zakrecic i wstawic
do lodowki. To wszystko !
Mozna dodac swieze owoce,soki lub inne dodatki.
SMACZNEGO !
bea01 2013-07-16
ciekawy nabytek i na zdrowie posłuży... :)
ssstu6 2013-07-16
...jogurcik lubię ale za własną produkcje sie nie wezmę a "na wyspie" z pewnościa nie kupie takiego urzadzonka ! ; )))
skazany jestem na"wyroby gotowe" : )
dnia miłego : ))