Składniki ok :
45 dag ryżu długoziarnistego
1 cebula , czosnek
1 papryka żółta i 1 czerwona
ok. 1l bulionu drobowego
natka pietruszki
sól, pieprz, olej
Owoce morza : krewetki , małże , paluszki krabowe
Colorante (chyba nie dostepne w Polsce :/ )
Wino
Przygotowanie :
Dokładnie myjemy wszystkie morskie składniki i gotujemy oddzielnie w małej ilości wody ok. 8-10 minut w bulionie , sosu nie wylewamy. Drobno pokrojona cebulę podsmażamy, wyciskamy do niej czosnek, następnie dodajemy ryż uprzednio podgotowany około 10 minut. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko smażymy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy mięso z krewetek i małży wraz z wywarem,dodajemy colorante . Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i zapiekamy około 15-20 min. w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy gorące koniecznie z kieliszkiem wina.
Życzę miłego gotowania i smacznego :)
dodane na fotoforum:
bestia1 2010-01-17
buziaki i spokojnej nocy zycze ;))
nefrete 2010-01-18
Prosimy o przepis:) Smaczne, zdrowe i do tego dobrze wygląda:) Miłego dnia życzę.
bestia1 2010-01-19
pozdrawiam serdecznie wieczorkiem i zycze spokojnej nocki ;))
bestia1 2010-01-20
milego dnia zycze ;))
ksiezna 2010-02-06
Uwielbiam paelle dziekuje za przepis!!!!!!!!!!!tak na marginesie kocham wszystkie owoce morza!!!!!!!!
(komentarze wyłączone)