250 g masła
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g mąki pszennej
2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
60 ml soku z mandarynki
60 - 100 g gorzkiej czekolady
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.
Delikatnie podsypując mąką rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami .
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ozdobić paluszki.
dodane na fotoforum:
jaworr 2010-12-15
Dobrze, że Cię mam i dajesz przepisy pokażę koleżance, żeby zaglądała do Ciebie...:))
kolombo 2010-12-15
MIŁEGO WIECZORU
I DOBRYCH SNÓW <><><>
iwonta 2010-12-15
to co sie dzieje na drodze to katastrofa ,byliśmy w koszalinie a tam .....lepiej nie mówic ,zima po uszy...
gotujmy 2010-12-16
ciasta,ciasteczka ...ach czuć już święta :0)) Piekne paluszki :0)))
labro 2010-12-17
Przywędrowałam tu po przepisik i pewnie zajrzę jeszcze od czasu do czasu do Twojej "smakowitej" galerii :))))
Dziękuję i pozdrawiam miło :))))