Składniki:
świeże bakłażany, 2 szt
mięso mielone (ja uzywam wieprzowego), 0,5 kg
świeże pomidory, 2 szt
papryka, 1 szt (mała)
zielenina (natka pietruszki, bazylia, ew. kolendra), spora garść
pieprz, sól, papryka ostra w proszku, tymianek, szczypta cukru, ew. oregano (ale ylko szczypta), do smaku
oliwa, do podsmazenia mięsa
cebula, 1 szt
ser (mozarella i żółty), na wierzch.
Opis przygotowania:
1. Bakłazany umyć, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, posolić. Posolić także wydrążone bakłażany (sól usuwa goryczkę).
2. Następnie podsmażyć mięso, dodać posiekana cebulkę, a gdy sie zeszkli, miąższ bakłażana, wcześniej dokładnie wypłukany z soli, następnie pokrojoną w kostke papryke i pomidory (oczywiście bez skórki). Przyprawić wg uznania, dodać posiekana zieleninę.
3. Dokładnie wypłukać wydrążone bakłażany. Faszerować, obłożyć serem i zapiekać ok 20 - 30 minut, w zależności od wielkości i grubości (trochę miąższu zostawiamy) bakłażanów. Smacznego!
dodane na fotoforum:
pipen 2009-10-07
hmmmmmmm, apetycznie to wygląda
pozdrawiam
basikkk 2009-10-07
aż ślinka cieknie:)
maxmen 2009-10-07
Pychota, pychota....
Robię coś takiego ale całkiem inaczej.
Też jest pyszne... ;-)
http://www.garnek.pl/maxmen/4243168/baklazan-z-tuluzy-a-la-calisia
anettah 2009-10-10
Pyszności ja też czasem robię ale z cukinią!!
andree 2009-10-11
Uwielbiam wszystko co faszerowane.Mimo ogromnej ilości kalorii.Pozdrawiam:-))