CHOINKI LUB DOMKI Z PIERNIKA
Ciasto:
375 g miodu (można pomieszać ze sztucznym)
50 g cukru
100 g smalcu
125 g mąki ziemniaczanej
500 g mąki pszennej
1 jajko
12 g proszku do pieczenia
15 g przyprawy do pierników
Lukier do sklejania:
Białko z 1 jajka
Ok. 25 dag przesianego cukru pudru
(zmiksować regulować gęstość ilością cukru)
Miód roztopić ze smalcem i cukrem – ostudzić.
Składniki sypkie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do składników sypkich dodać wystudzony miód ze smalcem i jajko.
Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Jeśli ciasto jest zbyt kruche dodać niewielką ilość wody i dokładnie wyrobić.
Wałkować na grubość od 1 – 3 mm w zależności od potrzeby, wycinać elementy, piec w nagrzanym piekarniku w temp 160 – 180OC, kilka minut. Czas pieczenia uzależniony od grubości i koloru jaki chcemy uzyskać.
Ciasto na choinki idealnie nadaje się do robienia pojedynczych pierniczków do zawieszania, mogą poleżeć bardzo długo.