Składniki:
225 gr miękkiego masła
250 gr brązowego cukru
2 jajka
wanilia
150 gram gorzkiej 60-70% czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
250 ml wrzątku
Rozgrzać piekarnik do około 190 C, wyłożyć keksówkę o wymiarach 30x11 cm papierem do pieczenia, czekoladę roztopić
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wanilię, dodać przestudzoną lekko czekoladę, wymieszać delikatnie.
Mąkę przesiać z sodą i dodawać po łyżce naprzemiennie z wrzątkiem.
Płyną masę przelać do keksówki i piec 30 minut w temp 190 C, potem zmniejszyć i piec w 170 C jeszcze 10-15 minut
Jeśli kochasz bardzo słodkie ciasto możesz zwiększyć ilość cukru ;)
Ciasto jest cudownie czekoladowe i wilgotne.
Idealne do popołudniowej kawy ;)
mummy5 2013-02-17
ja własnie wcinam murzynka;)
re:gnioty dziewczynek całkiem całkiem,smak lekko waniliowy.konsystencja przypomina bajaderke.
pozdrawiam:)
mummy5 2013-02-17
ja stosuje diete polegajaca na ograniczeniu ilosci,wielkosci posilkow.pije tylko niegazowana wode min,nie jem po 18 tej .
mummy5 2013-02-17
wiem to po sobie ...zrzuciłam raptem 7kg ale czuje sie o niebo lepiej.fajnie móc znowu założyc spodnie na które mogłam jedynie popatrzeć.o samopoczuciu nie wspomne...zmora są na chwile obecną wypadające włosy garściami ale to uroki po- ciąży....
gulaki 2013-02-17
Rę. To prawda kocham ją strasznie . Już się do nas przyzwyczaiła i podwórko traktuje jak swoje :)
rozi09 2013-02-18
Znów kusisz smakołykami...
Przepis sobie zachowam.Kiedyś na pewno wypróbuję.
Póki co walczę z kilogramami:)
Pozdrawiam.