Cebula karmelizowana...

Cebula karmelizowana...

..idealna do mięs, kanapek z wędliną itp. :)

Przepis:
2 łyżki oliwy
1 kg pokrojonej cebuli
Sól, pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru

Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , smażyć ok.20 minut na średnim ogniu, aż zmniejszy się objętość cebuli; posolić, popieprzyć, smażyć ok.15 min aż zacznie brązowieć, dodać ocet, smażyć 5-10 min, dodać cukier i smażyć 2-3 min. Cały czas mieszać !! Gorącą cebulę włożyć do słoiczków, można trzymać w lodówce ok.2 tygodnie lub zapasteryzować. Smacznego 

dodane na fotoforum:

henry

henry 2014-08-17

warto wiedzieć, może zastosuję..:)))))

karlor

karlor 2014-08-17

re: nie trzeba mieszkać w Hiszpanii, żeby hodować roślinki egzotyczne, ale bywa to uciążliwe czasem ;))

leda38

leda38 2014-08-17

Ooo,dziękuję.
Skorzystam.Miłego i w słonku nowego tygodnia Ci życzę.
Pozdrawiam.

extensa

extensa 2014-08-18

Już mi ślinka cieknie... chyba sobie kilka słoiczków zrobię! Udanego nowego tygodnia życzę:)

dejavu1

dejavu1 2014-08-18

trzeba będzie spróbować

atamta

atamta 2014-09-30

Cudny przepis! Uwielbiam cebulę w każdej postaci - muszę wypróbować :) A jak długo pasteryzować?

annorl1

annorl1 2014-10-02

uwielbiam taką cebulkę :)'
ale po 1: nigdy nie udało mi się tak długo smażyć, zawsze odlewam wodą i sie dusi,
2. nigdy nie dodawałam octu
nie wpadłam na to, żeby zamknąć ją w słoiczku, a naprawdę uwielbiam :* trzeba będzie na dniach zrobić zapasik :) ja do kanapek nie potrzebuję nic więcej :)

lanta21

lanta21 2018-07-08

super

dodaj komentarz

kolejne >