Mały elegancik

Mały elegancik

u mojej mamy na 39 rocznicy ślubu

maja50

maja50 2007-11-21

wspaniale wygladasz serduszko

luna19

luna19 2007-11-23

swietny elegancik..... pozdrawiam, a komenty które zostawia sisia prawie zawsze są niemiłe... prowokantka.. ale mnie nie rusza jej dowcip...podkop trzeba by robić by zniżyć sie do jej poziomu....

lussi44

lussi44 2007-11-23

Violuniu, dzisiaj wieczorem prześlę Ci wszystkie przepisy, jakie tutaj wpisywałam. A gdybys chciała juz zerknąc, to wedź do : agata39, kuemi, jagodaj, omena53

kasialina

kasialina 2007-11-23

jaki przystojniak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lussi44

lussi44 2007-11-23

Posyłam teraz przepisy:

Kapuśniaczki

Składniki ciasta
1kg mąki, 2 kostki margaryny, ½ l śmietany (18%), 4 żółtka, 8 dag drożdży, 1 łyżka cukru, sól, białko do smarowania

Ciasto
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać. Drożdże rozetrze z cukrem i śmietaną, dodać sól. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić.
Rozwałkować i kroić przez całą długość ciasta pasy, szerokości około 8cm. Na środek każdego paska kłaść farsz ( na całą długość), a następnie sklejać jak pierogi (tak by się lekko złączyło). Następnie odwrócić sklejona strona do spodu. Wierzch posmarować białkiem i posypać kminkiem.
Kroić kawałki wielkości około 10cm. Wyłożyć na blachę i piec na złoty kolor.

Farsz
Jedna główka kapusty, margaryna, ok. ½ kg mięsa mielonego, przyprawa do kurczaka lub delikatna do mięs, pieprz, kminek mielony, cebula

Kapustę drobno zszatkować (najlepiej w maszynce elektrycznej) i wyłożyć na roztopiona margarynę. Podlać wodą w niewielkiej ilości, tak, by się nie przypaliła. w Razie ubytku dolewać do momentu całkowitego uduszenia kapusty. Przyprawić do smaku. Osobno udusić na oleju mięso mielone i dodać do kapusty. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić razem.
Przestudzony farsz kłaść na ciasto.

S M A C Z N E G O!!!!!!


Rolada – schab z omletem


2kg schabu bez kości, 5 jaj, 3 łyżki mąki, może być natka zielonej pietruszki, sól, pieprz, wegeta.


Schab przekroić wzdłuż, tak, aby powstał duży płat. Przyprawić wegetą, pieprzem (można natrzeć odrobiną czosnku-jeśli ktoś lubi)- włożyć na chwilę do lodówki.
Ubić białka, następnie dodać żółtka, mąkę i sól do smaku. lekko wymieszać (można dodać trochę natki). Upiec omleta (tylko z jednej strony).
Upieczony omlet wyłożyć surową stroną na mięso. Zwinąć jak roladę. Obwiązać dobrze nitką
(jak szynkę) i owinąć w folię aluminiową. Piec około 80 minut.
Galaretkę przygotować wg własnego uznania.
Ja gotuję mrożony groszek z kostką rosołowa, następnie odcedzam go a do wywaru dodaję żelatynę.
Gotową roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku, na środek daję groszek i zalewam tężejącą galaretą.
Dekoracja wg uznania.
SMACZNEGO!!!!!

później prześlę resztę

lussi44

lussi44 2007-11-23

posyłam kolejny:
przy tych żeberkach nie ma dużo roboty. Najpierw je zamarynuj: sól, cebula, papryka czerwona sproszkowana, pieprz i do chłodu na 12 godzin- taka fotka jest tez u mnie..... po tym czasie( a ja to zrbiłam na noc) na niewielkiej ilości oleju piec same żeberka, podlewając odrobiną wody, potem, gdzy już będą "dochodzić" wyłóż cebulkę razem z przyprawami do tych żeberek i jeszcze chwile podduś. Pychota.

lussi44

lussi44 2007-11-23

i jeszcze jeden:...przepraszam, że zajmę Ci tyle miejsca

Ciasto: „Dzień i noc”

Składniki: 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki letniej wody, ¾ szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy i olejek wg uznania ( ja daję rumowy, ale wczoraj dodałam cytrynowy i był bardzo ciekawy smak- można eksperymentować)

Pozdrawiam i buziolki ślę całej rodzince

Wykonanie.
Jajka zmiksować z cukrem na puch. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, olej i wodę. Większą część ciasta wyłożyć do formy. Do pozostałej dodać kakao i wylać na jasne.
Można widelcem porobić esy floresy (daje efekt zebry).
Piec około 40 minut.

Smacznego.

lussi44

lussi44 2007-11-23

cieszę się i smacznego życzę

ruda123

ruda123 2007-11-25

Witam :)

Przepis jest mój własny i prosty. Płat ciasta francuskiego pokroić w kwadraciki, położyć na środku trochę pokrojonych jabłek, na to jakiś dżem lub konfitura, zlepić wszystkie rogi tak, aby przybrały formę stożka, można później posypać jeszcze cukrem kryształem, Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 st. od 12 do 15 min.
Z jednego placka francuskiego wychodzi tyle ciastek, ile jest na zdjęciu :).

Pozdrawiam uroczego synka i jego mamę :). Ciepło, rodzinnie jest tu u Ciebie :).

lussi44

lussi44 2007-11-26

Witaj, to są w sumie najprostsze pierogi.

Farsz: ser biały, trochę ugotowanych i ugniecionych ziemniaków, usmażona cebulka, pieprz, magi, wegeta lub inna przyprawa.
Wszystko razem wymieszać.

Ciasto: 1kg mąki, 2 całe jajka, 1/2 literatki oleju, 2 łyzki soli, 2 szklanki wrzącej wody.

Wymieszać mąkę z jajkami, olejem i solą, następnie wlać wodę i wyrobić ciasto. (ja wyrabiam ciasto w misce). Następnie połowę rozwałkować a drugą część włożyć do woreczka, żeby nie wysychało. To ciasto mozna zrobić wcześniej i nawet zamrozić.

Smacznego!!!!!!

pozdrawiam milutko

ifonka

ifonka 2007-12-17

Słodki mały przystojniak :) dzieki za odwiedzinki pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >