J a r z ę b i n a

J a r z ę b i n a

Jarzębinowe przetwory
Z jagód jarzębiny można przygotować likier, sok, dżemy czy konfitury. Najlepsze będą owoce zebrane po przymrozkach, ponieważ tracą one goryczkę.
L i k i e r
Aby przygotować likier potrzebujemy kilogram owoców, pół litra wódki, tyle samo spirytusu, szklankę wody i szklankę cukru. Jarzębinę zalewa się alkoholem, odstawia w chłodne i ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach owoce należy odcedzić, a płyn połączyć z syropem, powstałym z wody i cukru. Likier, nim będzie gotowy, należy odstawić na pięć miesięcy.
S o k
Aby przygotować sok potrzebny jest kilogram jarzębiny. Owoce należy umyć i rozgnieść, dodać litr wody i pół kilograma cukru. Całość gotuje się, mieszając od czasu do czasu, przez pół godziny. Następnie odcedza się owoce, a sok przelewa do butelek. Sok można rozrzedzać wodą lub dodawać do herbaty.
K o n f i t u r a
Do przygotowania konfitury potrzebny jest kilogram owoców, pół litra wody, pół kilograma cukru. Umyte owoce zalewa się wrzątkiem, zagotowuje, dodaje syrop z wody i cukru, a następnie gotuje razem przez około kwadrans, wciąż mieszając. Gorącą konfiturę przekłada się do słoików i następnie natychmiast je zakręca.
Medycyna ludowa zaleca spożywanie owoców jarzębiny w okresie \\\\\\\" babiego lata \\\\\\\", co pozwoli nam na bezchorobowe przetrwanie zimy.
/z netu/

dodane na fotoforum:

sselin

sselin 2013-08-15

Pozdrawiam!!!!
a przepis jutro prze-robię:)))

ewulka

ewulka 2013-08-15

nie wiedziałam,że z jarzębiny są takie przetwory........
ładne foto:)

ewulka

ewulka 2013-08-15

re:bardzo lubię okolice Zakopanego i często tam jeżdżę przez co zaniedbuję inne górski tereny,dawno nie byłam w Górach Stołowych,które tez bardzo lubię:)

baygel1

baygel1 2013-08-15

Piekna ,dorodna i od razu z przepisami :) spokojnego popołudnia świątecznego :)

dankach

dankach 2013-08-15

A mnie całe życie wciskali ,że jarzębina jest trująca. Pozdrawiam:)

wiga53

wiga53 2013-08-15

Re: Oj ciągnie:)) To moje miejsce na ziemi :))
Pozdrawiam serdecznie :)

wiska

wiska 2013-08-16

dankach-też tak słyszałam, jest jeszcze wiele mitów do obalenia z przeszłości...

anita591

anita591 2013-08-17

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę mile spędzonego sobotniego popołudnia i wieczoru :

stasia9

stasia9 2013-08-17

Witam i miło pozdrawiam...dziękuję za przepisy....

jaworr

jaworr 2013-08-17

Piękne foto wraz z opisem....to już znak, że zbliża się jesień..:))
Pozdrawiam....

ana1945

ana1945 2013-08-17

Mniam... likieru spróbuję,konfiturą zagryzę,a sok dam dzieciom:))))Pozdrawiam...fajne przepisy:))

dorciad

dorciad 2013-08-19

Witam...oj pamietam często z jarzębiny robiło sie korale.......

dorciad

dorciad 2013-08-21

Witam....dobrego dnia życzę:):)

yanisia

yanisia 2013-08-21

O dary nadchodzącej jesieni:)Pięknie:)Pozdówka dla Ciebie:)

wiga53

wiga53 2013-08-21

Zawsze mówili, że jarzębina jest trująca.....robiłam z niej korale:)
Pozdrawiam serdecznie :)

mich9

mich9 2013-08-23

re.Takiego skarbu to Ona się nie pozbędzie ha ha.

wiga53

wiga53 2013-08-24

Puk, puk.....jest tu KTO?.....:)))...Wracaj!....
Już wakacje się kończą:))
Miłego dnia!:))



















;0

agatka2

agatka2 2013-08-24

jesień się skrada ze swoim pieknem pozdrawiam :)))

wiska

wiska 2013-08-25

wiga53- wrócę jak będę miała aparat, na razie jest niesprawny, ale może już wkrótce będzie działał...mam taką nadzieję...pozdrawiam ULUBIONYCH I GOŚCI!

dankach

dankach 2013-08-26

Wisiu skoro masz teraz dużo czasu bo nie fotografujesz to rób nalewkę z jarzębiny a ja się zjawię u Ciebie....tylko powiedz kiedy będzie gotowa...ha ha:)

wiska

wiska 2013-08-26

dankach-ok, ok Danusiu, ale w opisie jest napisane, że najlepiej zrywać owoce po przymrozkach, więc należałoby poczekać:))

dorciad

dorciad 2013-08-27

Witam .ulubioną....miłego dnia zyczę:):)

sselin

sselin 2013-08-27

No jestem z pozdrowieniami tu:))
Miłego dnia....poczekamy a jakże ...poczekamy :)))

izolek

izolek 2013-11-27

Kiedyś smażyłam z jabłkami, majerankiem itd; było do placków ziemniaczanych.
Pozdrówki.

(komentarze wyłączone)