Jarzębinowe przetwory
Z jagód jarzębiny można przygotować likier, sok, dżemy czy konfitury. Najlepsze będą owoce zebrane po przymrozkach, ponieważ tracą one goryczkę.
L i k i e r
Aby przygotować likier potrzebujemy kilogram owoców, pół litra wódki, tyle samo spirytusu, szklankę wody i szklankę cukru. Jarzębinę zalewa się alkoholem, odstawia w chłodne i ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach owoce należy odcedzić, a płyn połączyć z syropem, powstałym z wody i cukru. Likier, nim będzie gotowy, należy odstawić na pięć miesięcy.
S o k
Aby przygotować sok potrzebny jest kilogram jarzębiny. Owoce należy umyć i rozgnieść, dodać litr wody i pół kilograma cukru. Całość gotuje się, mieszając od czasu do czasu, przez pół godziny. Następnie odcedza się owoce, a sok przelewa do butelek. Sok można rozrzedzać wodą lub dodawać do herbaty.
K o n f i t u r a
Do przygotowania konfitury potrzebny jest kilogram owoców, pół litra wody, pół kilograma cukru. Umyte owoce zalewa się wrzątkiem, zagotowuje, dodaje syrop z wody i cukru, a następnie gotuje razem przez około kwadrans, wciąż mieszając. Gorącą konfiturę przekłada się do słoików i następnie natychmiast je zakręca.
Medycyna ludowa zaleca spożywanie owoców jarzębiny w okresie \\\\\\\" babiego lata \\\\\\\", co pozwoli nam na bezchorobowe przetrwanie zimy.
/z netu/
dodane na fotoforum:
ewulka 2013-08-15
re:bardzo lubię okolice Zakopanego i często tam jeżdżę przez co zaniedbuję inne górski tereny,dawno nie byłam w Górach Stołowych,które tez bardzo lubię:)
anita591 2013-08-17
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę mile spędzonego sobotniego popołudnia i wieczoru :
jaworr 2013-08-17
Piękne foto wraz z opisem....to już znak, że zbliża się jesień..:))
Pozdrawiam....
ana1945 2013-08-17
Mniam... likieru spróbuję,konfiturą zagryzę,a sok dam dzieciom:))))Pozdrawiam...fajne przepisy:))
wiga53 2013-08-21
Zawsze mówili, że jarzębina jest trująca.....robiłam z niej korale:)
Pozdrawiam serdecznie :)
wiga53 2013-08-24
Puk, puk.....jest tu KTO?.....:)))...Wracaj!....
Już wakacje się kończą:))
Miłego dnia!:))
;0
wiska 2013-08-25
wiga53- wrócę jak będę miała aparat, na razie jest niesprawny, ale może już wkrótce będzie działał...mam taką nadzieję...pozdrawiam ULUBIONYCH I GOŚCI!
dankach 2013-08-26
Wisiu skoro masz teraz dużo czasu bo nie fotografujesz to rób nalewkę z jarzębiny a ja się zjawię u Ciebie....tylko powiedz kiedy będzie gotowa...ha ha:)
wiska 2013-08-26
dankach-ok, ok Danusiu, ale w opisie jest napisane, że najlepiej zrywać owoce po przymrozkach, więc należałoby poczekać:))
sselin 2013-08-27
No jestem z pozdrowieniami tu:))
Miłego dnia....poczekamy a jakże ...poczekamy :)))
izolek 2013-11-27
Kiedyś smażyłam z jabłkami, majerankiem itd; było do placków ziemniaczanych.
Pozdrówki.
(komentarze wyłączone)