wypieki świąteczne

wypieki świąteczne

Jabłecznik z budyniem

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki krupczatki
2 jajka
16 g cukru waniliowego
¾ szklanki cukru pudru
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wszystkie składniki razem połączyć i zrobić ciasto, podzielić je na dwie równe części.

na budyń :

1 litr mleka
3 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem

dodatkowo:

1 ½ kg jabłek
cukier puder do dekoracji


Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć jedną część ciasta, na to wyłożyć jabłka.
Na jabłka wylać ugotowany gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta.

Piec około 50-60 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Ciasto kroić jak będzie już całkiem zimne.

dodane na fotoforum:

yoker

yoker 2011-04-26

PYSZOTKA, POZDRAWIAM..

malako

malako 2011-04-26

pyszne ciacho :)

babcia1

babcia1 2011-04-26

ja już sobie wklepałam w ulubione...i jak pozjadamy świąteczne to zaraz upiekę to ciasto...

agatka2

agatka2 2011-04-26

milusiego wtorku życzę :)

jolak54

jolak54 2011-04-26

Ale pyszności , fajny przepis .......:):):)

elcia72

elcia72 2011-04-26

przyjemnego wieczoru życzę:)))
pozdrawiam ...

b0zenka

b0zenka 2011-04-27

Radosnego dzionka życzę.

umila

umila 2011-04-27

pyszny jabłecznik....mniam :))

anita591

anita591 2011-11-01

W ciszy pamiętajmy o tych co odeszli i kochajmy tych którzy są z nami...
Pozdrawiam cieplutko

dodaj komentarz

kolejne >