kluski śląskie

kluski śląskie

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce

Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy

W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną

dodajemy jajko lub 2 szczyptę soli i zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki

Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę

Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2011-11-21

robię identycznie jajko dodaję w zależności od konsystencji ziemniaków...

ewka67

ewka67 2011-11-22

Ja do tej pory też tak robiłam z jajkiem..Ale zacznę robić bez niego ,bo są lepsze...

dodaj komentarz

kolejne >