smacznego :)

smacznego :)

racuchy na maślance i truskawki ze śmietaną



Przepis na około 15-17 racuszków:

25 dag mąki
20 dag maślanki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
owoce (mogą być tradycyjne z jabłkiem, lub z innymi owocami np z bananem lub z brzoskwinią )
olej do smażenia

Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Masło roztapiamy, lekko studzimy i miksujemy z rozkłóconym jajkiem i maślanką. Nadal miksując, stopniowo wlewamy do mąki. Dodajemy pokrojone owoce. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy małe porcje ciasta, kształtując łyżką placuszki. Racuszki podczas pieczenia rosną, dlatego właśnie najlepiej kłaść małe porcje ciasta, żeby, jak urosną, łatwiej było obrócić je na drugą stronę.

dodane na fotoforum:

ezbro7

ezbro7 2012-03-27

ale pyszotka,poproszę o przepis ,bo na maślance nie robiłam,miłego wieczorku

laura5

laura5 2012-03-27

i My przesyłamy Tobie moc pozdrowień :)

ami50

ami50 2012-03-27

Chociaż jesteś gdzieś daleko i nie znamy prawie się, jedno małe, krótkie słowo podarować Tobie chcę.
Za obecność, miłe wpisy, za sympatię, którą czuję, za to, że po prostu jesteś,
za to właśnie Ci DZIĘKUJĘ...

stasia8

stasia8 2012-03-29

Robię takie same tylko zamiast maślanki daję kwaśne mleko albo kefir ale to prawie to samo...są pyszne...

etta32

etta32 2012-03-30

Robię podobne, zawsze, kiedy mam ochotę na coś szybkiego:) Tylko bardziej placuszkowate, z odrobiną proszku. A dodatki - hulaj dusza;) Ostatnio obowiązkowo otręby.

dodaj komentarz

kolejne >