kolacja

kolacja

Młoda kapusta zasmażana z koprem i boczkiem, do tego kiełbaski



kapustę robię bardzo podobnie jak w przepisie ze strony winiary.pl

http://www.winiary.pl/przepis.aspx/102366/kapusta-zasmazana-z-koprem-i-boczkiem


Składniki:
boczek wędzony (25 dag)
kapusta (1 główka)
koper (1 pęczek)
Kostka do Smaku warzywna WINIARY (1 kostka)
ocet winny (2 łyżki)
Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (do smaku)
pieprz (do smaku)
smalec (2 łyżki)
olej (1 łyżka)
mąka (3 łyżki)


Sposób przygotowania
Kapustę umyć, pozbawić zniszczonych liści. Poszatkować.
Podlać szklanką wody, dodać kostkę warzywną, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem (w razie potrzeby podlewać wodą). Boczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek. Dodać do kapusty. Gotować razem.
Kiedy kapusta będzie miękka dodać posiekany koperek.
Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić na nim mąkę, zalać 1/4 szklanki wody, podsmażyć razem. W ten sposób przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać. Doprawić ziarenkami smaku, pieprzem i octem.
Podawać jako dodatek do drugiego dania.

do kapusty dodaje jeszcze podsmażoną cebulkę a zasmażkę robię na maśle. Kapustę doprawiam ale nie dodaje octu winnego, często na koniec dodaje jeszcze łyżkę śmietany.

dodane na fotoforum:

babcia1

babcia1 2016-04-16

a ja dodaję jabłko a jak nie mam to trochę pokrojonego rabarbaru

niusia1

niusia1 2016-04-17

a ja niezdrowo,ale dodaje to co najbardziej nam odpowiada czyli ocet _ zwykły 10%- minimalnie- kaputa do wrzątku dodać ocet,sól,cukier,ziarenka smaku- gotuje do miękkości,odcedzam;do gara wrzucam łyżke smalcu,odcedzona kapuchę,na to ze 2 łyzki masła,pieprz,jak potrzeba to jeszcze trochę soli i ziarenek smaku,zagotować,na to posypać trochę mąki i mam pyszna kapuchę zasmażaną- oczywiście jak jest koper to go dodaję

dodaj komentarz

kolejne >