zakupy :)

zakupy :)

miody :
- chabrowy
- malinowy
- słonecznikowy


Miód chabrowy jest miodem rzadkim, bo trudnym do pozyskania, a co za tym idzie – trudnym do kupienia. Czemu tak się dzieje? Ponieważ chaber bławatek jest w Polsce uznawany za chwast i jest zwalczany jak każdy chwast – za pomocą herbicydów, a to skutkuje zahamowaniem rozwoju rośliny, zwłaszcza miododajnego kwiatostanu. Poza tym, żaden świadomy pszczelarz, nigdy nie narazi swoich pszczół i nie pozwoli na „oblatywanie” terenów „pryskanych chemią”. W związku z tym, trudność w pozyskaniu tego miodu jest tak duża, że można śmiało powiedzieć o miodzie chabrowym, że to miodowy unikat.

Miód chabrowy oprócz delikatnego smaku i zapachu bławatka, jest duża zawartość lizozymu !

Dzięki temu enzymowi miód ma silne działanie antybiotyczne.

Hamuje rozwój pierwotniaków, grzybów i bakterii.

Miód chabrowy ma silne działanie wzmacniające układ odpornościowy człowieka i zwiększa odporność na zakażenia !

Przyjemny delikatny smak, intensywny ale równocześnie delikatny zapach kwiatów chabru sprawia że jest gatunkiem szczególnie lubianym.

Miód chabrowy ma zastosowanie w wspomaganiu leczenia :

- chorób układu pokarmowego

- łagodząco wpływa na schorzenia żołądka, zaburzenia trawienne( usprawnia perystaltykę jelit),wspomaga leczenie nadkwasoty.

- miód chabrowy jest stosowany pomocniczo w leczeniu wrzodów żołądka

- miód chabrowy może być stosowany w leczeniu bezsenności

- posiada właściwości uspokajające i regenerujące organizm

- korzystnie wpływa na nerki i układ moczowy : reguluje prace nerek, a działanie lekko moczopędne umożliwia eliminacje bakterii chorobotwórczych



Mało znany miód malinowy
Miód malinowy to jeden z rodzajów miodu, o którym nie słyszmy zbyt często. Mała popularność nie wynika jednak z nieprzydatności tego miodu, lecz z faktu, że jest on trudniej dostępny niż inne rodzaje miodów. Jego wyjątkowość polega na tym, że jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z kwiatów malin, a te kwitną zaledwie przez trzy tygodnie, około dwóch razy w roku. Pierwsze zbiory nektaru pszczoły mogą rozpocząć z końcem maja, ponieważ wtedy dostępne są dla nich wczesne odmiany malin, natomiast po raz drugi przystępują one do pracy pod koniec sierpnia, zwykle aż do początków listopada lub pierwszych przymrozków, ponieważ w tym właśnie czasie kwitnąć zaczynają maliny z późniejszych odmian. W zależności od odmiany malin, które służą do produkcji miodu, może on, tak jak i same maliny, posiadać nieco odmienny smak. Warto także wiedzieć, że by miód malinowy mógł w ogóle powstać, pasieka musi znajdować się w pobliżu plantacji tych smakowitych owoców, co nie zdarza się często. Między innymi z tego właśnie powodu miodu malinowego raczej nie znajdziemy w popularnych sklepach, a czasem nawet ciężko będzie nam zdobyć go od lokalnych pszczelarzy.

Charakterystyka miodu malinowego
Niewiele osób miało okazję poznać miód malinowy, jednak z pewnością ci, którzy przynajmniej raz go spróbowali, nigdy nie zapomną jego smaku i aromatu. W miodzie malinowym zawartych jest niezwykle dużo olejków eterycznych, które odpowiadają za jego charakterystyczny, malinowo-owocowy zapach. Wkrótce po pozyskaniu miód ten ma jasny, złocisty kolor, jednak bardzo szybko krystalizuje i przy tym znacznie jaśnieje, stając się wręcz śnieżnobiałym. Smak miodu malinowego może nieco różnić się w zależności od odmiany malin, z których został pozyskany, jednak zazwyczaj jest on dość słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty. Ten z malin wczesnych bywa czasem nieco mniej słodki. Ze względu na unikatowy zapach i smak, miód malinowy jest zwykle bardzo lubiany przez dzieci, więc dobrym pomyłem będzie wybranie tej propozycji właśnie dla najmłodszych, którzy często nie lubią powszechnie znanych nam miodów.

Działanie miodu malinowego
Miód malinowy posiada spore wartości odżywcze, dlatego będzie to idealny produkt dla osób zmęczonych i pozbawionych energii, ale także w przypadku dzieci, które potrzebują jej, by prawidłowo się rozwijać. Posiada on właściwości odprężające i wzmacniające, które zapewniają naszemu organizmowi lepszą kondycję i poprawiają nasze samopoczucie. Miód malinowy może szczególnie przysłużyć się naszemu układowi krwionośnemu, ponieważ skutecznie obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, a także stymuluje produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo działa on także wzmacniająco i ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Warto wiedzieć, że miód malinowy działa napotnie, przeciwgorączkowo oraz rozgrzewająco, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w leczeniu chorób dróg oddechowych oraz podczas przeziębienia lub grypy. Wiele osób stosuje go podczas nieżytów żołądka, a według różnych badań, przejawia on nawet działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo miód malinowy posiada, jak wszystkie inne miody, działanie antybakteryjne, a także pomaga nam dbać o zdrowy wygląd naszej skóry. Jego zapach działa kojąco na nerwy i pomaga nam się zrelaksować, więc warto wykorzystać do na przykład podczas kąpieli.


Miód słonecznikowy w Polsce rzadko spotykany, ale bardzo popularny we wschodniej Europie i na Bałkanach. W smaku delikatny, lekko kwaskowy, o charakterystycznej, intensywnej, „słonecznej”, żółtej barwie.
Krystalizuje dość szybko, ale zachowuje miękkość i łatwą smarowność.

Zastosowanie miodu słonecznikowego
Miód słonecznikowy pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dlatego można go stosować w trakcie przeziębienia. Miód ten jest również skuteczny w walce z chorobami skóry. Posiada też bardzo pozytywne działanie na żołądek oraz jelita. Można go zatem stosować w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Miód słonecznikowy wykazuje szczególne działanie na poziom ciężkiego cholesterolu LDL. Można go wykorzystywać w chorobach serca i układu krążenia. Miód słonecznikowy obniża także ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia dotlenienie serca. Ponadto reguluje on niedobory potasu. Jego kolejną niezwykłą właściwością jest działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Miód słonecznikowy można stosować w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego, a także w leczeniu niedokrwistości. Badania dowiodły, że można go wykorzystywać również w profilaktyce chorób wątroby. Wiele rodzajów miodu wykazuje działanie detoksykacyjne, dzięki czemu wzmacniają naszą wątrobę i usuwają nadmiar toksyn z organizmu. Miód słonecznikowy poprawia pracę nerek, co pozwala na wzmocnienie układu moczowego, a także podnosi poziom hemoglobiny i działa antyseptycznie. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, uszczelnia naczynia krwionośne, a fenolokwasy mogą działać bakteriostatycznie, żółciopędnie lub żółciotwórczo. Profilaktycznie zaleca się spożywanie 2-3 łyżek miodu dziennie. Pierwszą porcję warto spożyć rano, jeszcze przed śniadaniem. Aby wzmocnić działanie miodu słonecznikowego, można wymieszać go z pyłkiem lub mleczkiem pszczelim.

dodane na fotoforum:

solo11

solo11 2020-02-24

Dużo wiadomości mądrych, tylko gdzie można kupić takie miody....

babcia1

babcia1 2020-02-24

o proszę Ewuniu jak nas obszernie uświadomiłaś i super co by się nie umarło w ciemnocie !!nawet nie wiedziałam że takie miodki są!!

astra40

astra40 2020-02-25

Super!
U mnie aktualnie miód gryczany w użyciu;) Od lat, a właściwie od dzieciństwa codziennie rano na czczo piję wodę z miodem i cytryną;)

dodaj komentarz

kolejne >