GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC
( oryginalna nazwa z książki BIBLIOTECZKA PORADNIKA DOMOWEGO )
ciasto :
50 dag mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
1 łyżka sody
15 dag margaryny
W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem.
Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagniatać ciasto ( jeśli ciasto zagniata się z trudem można dodać łyżkę gęstej śmietany )
Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec ok 8-10 min w piekarniku w tem. ok 200 st.
W oryginalnym przepisie jest masa z kaszy manny, ja robię swoją wypróbowaną i lubioną czyli masę budyniową "na gorąco"
Masa :
2 szklanki mleka
1 margaryna
1 szklana cukru
Wszystkie składniki zagotować
3 jajka
1 śmietana "kesemka" mała
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 cukry waniliowe
wszystkie składniki połączyć, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas delikatnie mieszając żeby nie przywarła do dna garnka :))
Gorącą masą przekładać placki, posmarować również wierzch ciasta i dowolnie udekorować.
Ja zawsze posypuję mieszanką drobno pokrojonych orzechów, migdałów i rodzynek, dzisiaj tylko prażonymi orzechami ziemnymi.
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
dodane na fotoforum:
kakutek 2010-05-02
mniam...takie ciasto piekła moja babcia....cudowne wspomnienie smaków z dziecięcych lat