:))

:))

GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC

( oryginalna nazwa z książki BIBLIOTECZKA PORADNIKA DOMOWEGO )

ciasto :
50 dag mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
1 łyżka sody
15 dag margaryny

W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem.
Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagniatać ciasto ( jeśli ciasto zagniata się z trudem można dodać łyżkę gęstej śmietany )
Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec ok 8-10 min w piekarniku w tem. ok 200 st.

W oryginalnym przepisie jest masa z kaszy manny, ja robię swoją wypróbowaną i lubioną czyli masę budyniową "na gorąco"

Masa :
2 szklanki mleka
1 margaryna
1 szklana cukru

Wszystkie składniki zagotować

3 jajka
1 śmietana "kesemka" mała
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 cukry waniliowe

wszystkie składniki połączyć, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas delikatnie mieszając żeby nie przywarła do dna garnka :))

Gorącą masą przekładać placki, posmarować również wierzch ciasta i dowolnie udekorować.
Ja zawsze posypuję mieszanką drobno pokrojonych orzechów, migdałów i rodzynek, dzisiaj tylko prażonymi orzechami ziemnymi.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.

dodane na fotoforum:

kakutek

kakutek 2010-05-02

mniam...takie ciasto piekła moja babcia....cudowne wspomnienie smaków z dziecięcych lat

eliska5

eliska5 2010-05-02

smakowicie wyglada

umila

umila 2010-05-02

Pycha ten przekładaniec....podobny robię :)))
Pozdrawiam

lisek52

lisek52 2010-05-02

Wygląda apetycznie...wyprubóje,ja z kaszą mammą
przekładałam.Pozdrawiam:)

alka10

alka10 2010-05-11

TO TEZ MUSI BYĆ PYSZNE-:))

kromis

kromis 2010-05-15

jaka pyszna galeria :)

lanta21

lanta21 2018-06-15

pyszny

dodaj komentarz

kolejne >